nl
nl
  • 12 januari, 2021
  • 4 minuten lezen

9 Dingen die je Kunt Doen om Overtuigend te Zijn Tijdens een Sollicitatiegesprek

Na een lange en vermoeiende zoektocht is het eindelijk gebeurd! Je werd net gebeld voor een gesprek bij het bedrijf waar je onlangs hebt gesolliciteerd. De spanning stijgt, maar tegelijkertijd blijft dat kleine interne stemmetje je maar besluipen en zeggen dat je een afwijzing krijgt.

Dat is echter niets nieuws. We hebben het allemaal wel eens meegemaakt! Om het duidelijker en minder eng te maken, zullen we je wat statistieken laten zien. Na een beetje graven kwamen we erachter dat de gemiddelde omrekeningskoers van sollicitaties naar sollicitatiegesprekken slechts 2% is. Als je rekening houdt met een groot bedrijf en het aantal sollicitaties dat ze per vacature krijgen, gaat het percentage nog lager. Wel, na deze verduidelijking voelen we ons zeker niet beter.

We laten je er echter niet door wanhopen! Er zijn altijd een aantal aspecten die je over jezelf kunt verbeteren en die je bij een volgend sollicitatiegesprek kan vastnagelen.  We noteerden bepaalde dingen tijdens het lezen van enkele expert reviews en vroegen enkele persoonlijke meningen en tips (linkinstagram) van onze recruiter Sayf. Van kleine non-verbale gebaren tot wat je daadwerkelijk zou kunnen zeggen tegen de interviewer, we maakten een verzameling van de belangrijkste punten over hoe je de kansen zou kunnen verslaan en (mogelijk) een grotere kans zou hebben om dat sollicitatiegesprek te spijkeren!

Follow-up #1

Iets wat je zeker moet doen voordat je het interview landt, is het opvolgen. Een paar weken na het versturen van je sollicitatie en als de vacature nog steeds online staat, neem dan contact op met de recruiter of een andere HR-medewerker. Schrijf een kort berichtje over hoe je kunt bijdragen aan het bedrijf. Opvolging kan je kansen om uitgenodigd te worden aanzienlijk verbeteren.

1. Kleed je goed aan

We kunnen dit niet genoeg benadrukken: wees schoon, ruik fris, kleren gestreken, vingernagels geknipt en schoon! Dit zijn de basisprincipes van goed gecultiveerd gedrag. Vergeet ook niet om iedereen beleefd te begroeten bij de receptie.  

2. Wees op tijd

Op tijd betekent op tijd. Het is ook niet verstandig om over een half uur te komen, een uur eerder. De kans is groot dat de recruiter met iets anders bezig is en nog niet op je is voorbereid. 10-15 uur eerder is prima.

man bij een sollicitatiegesprek
3. Vergeet niet te glimlachen 😊

Non-verbale communicatie is bijna net zo belangrijk als verbale communicatie. Volgens de psychologie opent een glimlach vandaag de dag wel degelijk deuren voor je. Om tijdens je sollicitatiegesprek toegankelijker en opener te lijken, moet je een stevige handdruk hebben, oogcontact maken, kleine praatjes maken, en af en toe eens glimlachen! 

4. Ken jouw gesprekspartner

Zorg ervoor dat je de naam van je interviewer gebruikt wanneer je maar kunt. Dit toont aan dat je goed voorbereid binnenkwam en dat je om de andere gesprekspartner geeft. Bijvoorbeeld: “Om je vraag te beantwoorden, [naam van de interviewer] …” Of “[naam van de interviewer], ik ben echt blij dat je deze vraag hebt gesteld!” Natuurlijk, overdrijf het niet.

5. Zorg ervoor dat je minstens 2 redenen hebt waarom je voor hun bedrijf hebt gekozen

Je hoeft geen urenlang onderzoek te doen naar het bedrijf. Een snelle blik op hun laatste nieuws of hun CSR-pagina laat je al zien waar het om gaat. Je weet direct of ze bij jouw waarden passen. Vertel de interviewer bijvoorbeeld: “Ik vond je laatste project best spannend! Ik vind het erg leuk dat je bedrijf openstaat voor verschillende interesses en je medewerkers altijd stimuleert om deel uit te maken van iets nieuws!”. Een andere reden kan worden gekoppeld aan de bedrijfscultuur.

6. Ken je zwakke punten

Door te vragen wat je grootheidswaanzin is, wil de interviewer zien hoe klaar je bent om aan jezelf en je groei te werken. Het beste is om hier eerlijk te zijn over je tekortkomingen, gevolgd door een uitleg over hoe je eraan werkt om ze in de toekomst te verbeteren. Een belangrijke opmerking: zeg niet dat perfectionisme je grootste zwakte is. Afgezien van het feit dat het totaal knapperig is, zal de interviewer alleen maar denken dat je oneerlijk bent.

7. Vraag jezelf iets af

Naast het voorbereiden van vragen die je zou kunnen verwachten, zorg ervoor dat je een aantal goede vragen voorbereidt voor de interviewer over het bedrijf zelf die je misschien interesseren. Bijvoorbeeld: “Hoe zien de eerste drie maanden eruit voor een nieuwe werknemer?” Of: “Wat mag een werknemer van jou als werkgever verwachten, wat betreft carrièremogelijkheden?”

2 handen geven een handdruk boven een tafel
8. Verpruts je vorige werkgever niet

Spreek nooit, maar dan ook nooit negatief over jouw voormalige werkgever of collega’s. Dit getuigt niet alleen van een gebrek aan integriteit van jouw kant, maar het zegt ook dat je dit gedrag zou kunnen herhalen. Als je dit bij je vorige werkgever hebt gedaan, is de kans groot dat je in je volgende gesprek negatief over je toekomstige werkgever spreekt. Zorg er in plaats daarvan voor dat je alles in een positief daglicht stelt. In plaats van bijvoorbeeld te zeggen dat je vorige baas je niet genoeg vrijheid of autonomie heeft gegeven, zeg je dat je andere visies had op het bedrijf en dat je daarom op zoek bent naar mogelijkheden om elders te groeien.

9. Weet wat je wilt

Vertrouwen, net als glimlachen, zal vele deuren voor jou openen. Dus, wees niet bang om het te laten zien. Vraag naar de baan! Vertel je interviewer dat je geïnteresseerd bent in de rol en dat je denkt dat je goed geschikt bent voor het bedrijf. Verlaat de ruimte met zekerheid en vertrouwen door enthousiasme te tonen, te weten wat je wilt in het leven, je doelen en hoe je ze zult bereiken.

Follow-up 2#

De tweede follow-up is net zo belangrijk als de eerste. In dit bericht moet je je persoonlijk tot de interviewer richten en hem of haar vertellen dat je een prettig gesprek hebt gehad, ongeacht het resultaat. Dit is voor jou ook een kans om iets belangrijks te vermelden dat je misschien gemist hebt tijdens je gesprek.