nl
nl
  • 16 oktober, 2020
  • 2 minuten lezen

Ben jij tevreden met wat je nu verdient? Bereken en ontdek nu jouw Nederlandse nettosalaris

Laten we beginnen met wat statistieken en cijfers! Het minimum maandinkomen (netto) in Nederland behoort momenteel tot de 7 hoogste in Europa. Het is per definitie het laagste bedrag dat een werkgever wettelijk verplicht is aan een werknemer te betalen.

Hier is een overzicht van het minimumloon Nederland. Zoals je kunt zien, varieert het afhankelijk van jouw leeftijd.

minimumloon overview

Volgens het Centraal Planbureau (CPB ) bedraagt het gemiddelde maandinkomen (netto) in Nederland voor een persoon tussen 25 en 45 jaar € 2.816,00 per maand, ofwel € 17,60 per uur.

Leeftijd is echter niet de enige variabele die van invloed is op jouw maandinkomen. Er zijn nog andere factoren, zoals het behaalde opleidingsniveau, de beroepservaring of de kennis die je hebt. Ze kunnen allemaal jouw inkomen verhogen. Bovendien, als je een vaardigheid bezit zoals creativiteit of overtuigingskracht, zal dit je inkomen zeker doen stijgen.

Overzicht van de maandelijkse inkomsten

Jouw maandinkomen wordt vaak als volgt vermeld:

  • basisverdienste per maand, die is overeengekomen in jouw arbeidscontract;
  • fulltime dienstverband, wat meestal neerkomt op 36, 38 of 40 uur werk per week;
  • omvat diverse vergoedingen, vaste vergoedingen voor de omzet en vergoedingen van derden die voortvloeien uit werk.

Een specifieke toeslag die we moeten vermelden is het vakantiegeld, dat gelijk is aan 8% van je jaarloon. Dat komt grofweg neer op één maand salaris, dat je naast je gebruikelijke maandsalaris in de maand mei ontvangt.

Andere vergoedingen zijn prestatiegebonden bonussen, die op maand-, kwartaal- of jaarbasis kunnen worden uitbetaald, of andere voordelen zoals een bedrijfsauto, laptop, mobiele telefoon of transportkosten.

Gezien al deze extra elementen die jouw salaris verhogen, verandert het bedrag van de belastingen die je betaalt onvermijdelijk. Dit is uiteraard ook afhankelijk van de sector waarin je werkt, de grootte van je bedrijf en waar het actief is. Internationale bedrijven kunnen je extra voordelen geven zoals een pensioenplan, een verzekering of educatieve bijdragen. 

Wat is je netto-inkomen?

Meestal verwijst je werkgever naar je bruto maandinkomen, dat is het bedrag dat je verdient voor het betalen van belastingen en wanneer de sociale bijdragen zijn afgetrokken. Wat ons hier echt interesseert, is om te weten welk inkomen je aan het einde van de maand bij je bank ontvangt. Als je eenmaal ontdaan bent van de belastingen en andere zaken die je betaalt, zoals pensioen, etc., kun je zien hoeveel je daadwerkelijk verdient: je netto-inkomenscijfer.

Hier is een eenvoudige online tool die u kunt gebruiken voor de berekening van jouw bruto- en netto-inkomenssalaris*. Je kunt ook zien hoeveel je zou verdienen door te werken als parttimer of met een 30%-regeling.

Verdien je genoeg?

Nu je jouw netto-inkomen kent, wil je misschien eens kijken hoeveel u verdient in vergelijking met mensen in dezelfde of vergelijkbare functies.

Zijn er mogelijkheden om meer te verdienen? Je kunt nu een vergelijking maken van jouw huidige salaris via de Salarischeck*. De resultaten tonen je het minimum- en maximuminkomen in jouw beroep en het gemiddelde inkomen. Naast een salarisgids op basis van jouw criteria kunt je ook grafieken zien die de tevredenheid over de baan, de tevredenheid over het salaris, de gemiddelde leeftijd, het geslacht, de gegenereerde leads en het aantal promoties van medewerkers die in het vergelijkbare vakgebied en in de vergelijkbare functie werkzaam zijn, weergeven.

* Houd er rekening mee dat dit soort online tools geen garantie bieden voor de juistheid van de verstrekte gegevens, zodat de uiteindelijke cijfers slechts ter illustratie dienen.