nl
nl

Hart voor de stad is één van de onderwerpen die wij behandelen in onze blog “BIJ HET MANDELAHUISJE MET ILCO VAN DER LINDE”.

For English version click here.

  • 21 April 2020
  • Leestijd circa 8 minuten

HART VOOR DE STAD: Een Hartverwarmend Initiatief

Vorige week had ik het genoegen om wat tijd door te brengen met een inspirerende sociaal ondernemer, ‘architect van de toekomst’ en initiatiefnemer van verschillende nationale en internationale campagnes en bewegingen – Ilco van der Linde.

Een van deze initiatieven is Hart voor de stad. Onlangs zijn Hart voor de stad en WeR1 Connection partners geworden! We hebben ‘ons’ hart laten zien als teken van steun aan iedereen in deze zware tijden van coronavirus.

Spoiler alert: dit initiatief zou zomaar in een groot evenement kunnen uitmonden!

 

First step

Five meter tall heart at the Mandela house
Five-meter-tall heart at the Mandela house

WeR1: Hart voor de stad begon als een Amsterdams project; maar eigenlijk iedereen die zich aangesproken voelt door dit project is welkom om zijn ‘hart’ te laten zien. Hoe denk jij dat dit project kan gaan groeien?

Ilco: “Zoals je weet, leven we in gekke tijden nu. Mensen maken zich zorgen om hun geliefde, hun kinderen, hun baan…mensen voelen zich opgesloten! Het zorgt voor veel stress in de maatschappij. Dat is waarom, zeker bij het Mandelahuis, in deze tijden wanneer we van afstand tot elkaar moeten houden, we juist onze harten moeten verbinden.

“…in tijden wanneer we afstand tot elkaar moeten houden, we juist onze harten moeten verbinden”

Ik had besloten om een ‘hart’ van 5m hoog in mijn tuin te plaatsen. Toen dacht ik, laat ik aan iedereen vragen om een hart te laten zien voor alle mensen die in de medische zorg werken. Dag en nacht lopen deze mensen het risico om zelf besmet en ziek te worden en ze verdienen onze bewondering en steun. Daarnaast vind ik dat we een hart moeten laten zien voor iedereen als inspiratie om zelf iets goeds te doen!

Eigenlijk het enige wat iemand hoeft te doen, om het initiatief te steunen, is een kunstwerkje maken met een hart er in. Mensen hebben op verschillende manieren hun ‘hart’ laten zien: met tekeningen, een bericht vanuit het hart, of allebei – niks is verkeerd!

Uitbreiding, met liefde

Het initiatief groeit steeds. Afgelopen vrijdag bijvoorbeeld lieten veel winkeliers een hartje zien in hun etalage. Maar de beste manier om het te laten groeien is via onze partners. Dankzij hen kunnen we ons kenbaar maken via verschillende kanalen als nieuwsbrieven, blogs en aandacht op de social media creëren. Dan kan het zomaar uitgroeien naar honderdduizenden harten, die je op de kaart op onze website kunt zien, over de hele stad! Misschien kunnen we het zelfs internationaal maken – Singapore heeft al interesse getoond!

“Een initiatief is een beetje als de liefde zelf: het begint ergens, zomaar, zonder dat je weet hoe het zich verder gaat ontwikkelen. De enige manier om het te doen is dat het onvoorwaardelijk gaat – je laat je hart zien zonder dat je daar iets voor terugverwacht.”

Hart voor de stad map
Hearts in the Amsterdam area

Uiteindelijk weet je niet hoe de dingen gaan uitpakken. Een initiatief is een beetje als de liefde zelf: het begint ergens, zomaar, zonder dat je weet hoe het zich verder gaat ontwikkelen. De enige manier om het te doen is dat het onvoorwaardelijk gaat – je laat je hart zien zonder dat je daar iets voor terugverwacht. Als het één persoon maar helpt om er van op te steken, om zich beter te voelen – dan heb je een iemand geholpen, en dat is al genoeg! Maar het zal veel meer mensen helpen, en dat is wat het initiatief nu ook doet.

Making it musical

WeR1: Alle die inspirerende projecten die je geïnitieerd hebt – de MasterPeace, the dance4life beweging en het bevrijdingsconcert in Nederland – daar zijn allemaal muziekartiesten bij betrokken. Wordt Hart voor de stad ook een muziekinitiatief?

Ilco: “Een van de drie grote projecten die ik ontwikkeld heb is het bevrijdingsconcert, op 5 mei. Met meer dan een miljoen mensen is dat een van de grootste jeugdprojecten in deze vorm in Europa. Dance4life is een ander initiatief dat jonge mensen over dertig landen aanzet tot dansen en tegelijkertijd taboe rondom het HIV en aids breekt. Hier zijn bijvoorbeeld veel dj’s bij betrokken. En dan is er nog MasterPeace. Dit project speelt in 45 landen en hier speelt niet alleen muziek een rol. Er zijn ook kunsttentoonstellingen, evenementen, social media, dialogen, etc. De bedoeling is om mensen te ‘raken’ zodat ze stoppen met conflicten en ze aan te sporen aan vrede te gaan werken.

Ik geloof dat je met muziek en kunst de harten van mensen het beste kunt raken – en daar begint het allemaal. Veel van die campagnes zijn gericht op je ’hoofd’, maar je hoofd is al geprogrammeerd – door je ouders, cultuur, religie – en het gaat ontploffen! Aan de andere kant, is de ‘weg’ tot je hart soms heel simpel. Met dit initiatief moedigen we mensen aan om stukjes kunst te creëren met hart.

“Ik geloof dat je met muziek en kunst de harten van mensen het beste kunt raken”…”de ‘weg’ tot je hart is soms heel simpel zijn.”

Ik had een gesprek gisteren met een paar mensen die evenementen organiseren. Dit heel project zou kunnen uitgroeien in een groot concert, einde van het jaar, om de zorgmedewerkers te eren. Ik heb al een naam bedacht: We Care festival. Een ding dat we kunnen leren van de situatie is dat we echt voor elkaar moeten zorgen. De wereld wordt steeds gekker en ik denk dat dat gedeeltelijk komt doordat we zo gefocust zijn op onszelf alleen en op het maken van winst. We moeten het beter leren doen! We hebben al laten zien dat we met de huidige crisis in staat zijn om voor elkaar en voor de samenleving te zorgen en voor dingen die van ons allemaal zijn.”

Keeping 1,5 m distance during the interview with Ilco van der Linde
Ilco and WeR1 Connection, enjoying the sun at the terrace and keeping social distance

Show your heart like WeR1 Connection

WeR1 Connection gelooft ook dat we kunnen leren om het beter te doen. We kunnen veel van deze punten gebruiken in ons dagelijks leven… Soms is het zo simpel als liefde laten zien aan de persoon naast je.

Wil jij ook lid worden van dit initiatief en je hart laten zien? Log hier in en plaats een foto. Je hart zal zichtbaar worden op de map!