nl
nl
  • 8 februari, 2021
  • 3 minuten lezen

Hoe wervingsprocessen sneller kunnen verlopen

Wervingsprocessen zijn alle processen die uiteindelijk leiden tot het invullen van een vacature. Deze processen zijn noodzakelijk voor het creëren van een krachtige resource base. Gemiddeld duurt het 27 werkdagen om een nieuwe medewerker aan te werven. Een kandidaat moet dus gemiddeld 27 werkdagen wachten op een beslissing. Dat is behoorlijk lang!

Nu, door COVID-19, zijn er zoveel werkzoekenden en toch zo weinig vacatures. Uit een enquête blijkt dat in de komende drie maanden een groot aantal bedrijven zal overwegen banen te schrappen. Daardoor krijgen de recruiters nog meer sollicitaties per vacature dan gewoonlijk.

Het was al heel intensief om al die sollicitanten bij te houden! Nu veranderen de tijden en dat geldt ook voor de wervingsprocessen. Om ze toch op een kwalitatief hoogstaand niveau te houden, geven wij samen met onze recruiter tips om de wervingsprocessen in verschillende fasen te versnellen.

three-women-talking-at-the-desk
  1. Maak een lijst met alle stappen in de wervingsprocessen.

Begin bij het begin. Wat zijn alle stappen die uw kandidaat moet doorlopen om de recruitment processen te doorstaan? Hoe beslist u welke kandidaten doorgaan naar de volgende stap? Het zou een grote hulp zijn om een tijdlijn op te stellen waarin u het begin en het einde van elke stap bepaalt en hoe lang die duurt. Schrijf bovendien aan elke stap de verantwoordelijkheid toe. Zo is het de verantwoordelijkheid van de online marketeer om de vacature op social media te plaatsen, het HR-team publiceert de vacature op relevante vacatureplatforms en de recruiter zet een belafspraak op.

  1. Filter kandidaten uit door een vooraf opgenomen interview op te nemen.

In de eerdere stadia van wervingsprocessen is een kort videogesprek een goede manier om de lijst met geschikte kandidaten in te perken. Bedenk samen met uw aanwervingsteam een aantal vragen die de sollicitanten in dit stadium kunnen beantwoorden. Dankzij deze extra stap weet u al meer van de geschiktheid van de kandidaat voor de rol vóór het eigenlijke face-to-face interview. 

  1. Laat de eerste ronde sollicitanten screenen door een AI.

Het screenen van tientallen cv’s per dag kan erg vermoeiend worden. Het concentratieniveau wordt alleen maar lager en het is makkelijker om fouten te maken. Om de topkandidaten, die zoals uit onderzoek blijkt binnen 10 dagen van de markt zijn, niet te missen, maak gebruik van AI matching algoritmes. Die beoordelen en markeren automatisch de meest geschikte kandidaten. Het enige wat u nu nog hoeft te doen, is onmiddellijk als eerste contact opnemen met de top-rated kandidaten.

  1. Automatiseer wat je kunt, ASAP.

Dankzij de geautomatiseerde workflows die verschillende recruitment- maar ook basis CRM-platforms bieden, ligt de tijd van vervelende recruitmentsprocessen nu achter ons. De wervingsprocessen die u zou kunnen automatiseren zijn zaken als het informeren van de kandidaat over de volgende stap in het proces of hem een nieuwe vacaturemelding sturen zodra die online wordt geplaatst. Zorg ervoor dat u het meest geschikte platform voor u vindt, of als u er al een hebt, controleer dan of u alle relevante functies gebruikt. Misschien benut u niet eens het volledige potentie dat uw platform biedt.   

guy-sitting-in-front-of-desk-and-looking-at-laptop-and-phone
  1. Bewaar al uw communicatie op één plaats.

Niets kan het wervingsproces trager maken dan proberen bestanden van kandidaten terug te vinden die u niet goed hebt opgeslagen. Vooral wanneer u ze dringend nodig hebt. Het is dus belangrijk om alle bestanden en communicatie, zoals e-mails, berichten, chats, etc., die u met uw kandidaten had gedurende alle stappen te verzamelen. Met moderne recruitment software is dat mogelijk, en nog belangrijker, het kan op elk moment worden geraadpleegd vanaf elk apparaat. De laatste tijd worden de belangrijkste taken van recruiters en HR-managers direct op mobiele apparaten afgehandeld omdat het veel sneller gaat.

  1. Gebruik de TNT-aanpak (Today, Not Tomorrow).

Prioriteiten stellen in de recruitmentprocessen is belangrijk, want dan wijk je zelden af van het hoofddoel. Soms staan er nog een paar minder belangrijke dingen op uw dagelijkse takenlijst. Ook al is het geen kwestie van leven of dood als u ze voor een andere dag zou laten liggen, probeer het toch te doen! Hoe dan ook, u zult deze taak moeten afmaken, maar op deze manier zal hij niet boven uw hoofd hangen. Morgen heb je meer quality time om in je kandidaten te investeren.

  1. Doe geen beloftes die je niet kunt nakomen.

Als recruiter heb je waarschijnlijk een natuurlijke drang om iedereen te helpen die je kunt. Uw professionele verantwoordelijkheid is echter om een goede match te vinden tussen een kandidaat en een klant van het bedrijf. Doe geen beloftes aan kandidaten of collega’s waarvan je weet dat je er geen tijd voor zult hebben. Je kunt geen kloon van jezelf maken, dus wees eerlijk tegen hen. Zeg hen dat u nu geen tijd hebt, maar dat u later graag zult helpen als u wel tijd hebt. Als ze je dan nog nodig hebben, zeg dan dat ze je een herinnering moeten sturen.