nl
nl

Tips voor de sollicitanten is één van de onderwerpen die wij behandelen in onze blog “BIJ HET MANDELAHUISJE MET ILCO VAN DER LINDE”. Bekijk de andere onderwerpen.

For English version click here.

  • 12 Mei 2020
  • Leestijd circa 3 minuten

Tips voor het opvoeren van uw cv tijdens een lockdown

Laatst had ik het genoegen om wat tijd door te brengen met een inspirerende sociaal ondernemer, ‘architect van de toekomst’ en initiatiefnemer van verschillende nationale en internationale campagnes en bewegingen – Ilco van der Linde. Een van deze initiatieven is Hart voor de stad. Onlangs zijn Hart voor de stad en WeR1 Connection partners geworden!

Aangezien de vorige blog een filosofische twist kreeg, gaan we in deze blog praktische tips delen, gericht op mensen die op dit moment op zoek zijn naar een baan.

De coronacrisis heeft zonder twijfel alles en iedereen beïnvloed. De banenmarkt is ook niet bespaard gebleven. Maar dat betekent niet dat je je dromen moet opgeven. Of het nou gaat om het vinden van de juiste baan, middelen ontvangen die je helpen iets te bereiken wat je altijd hebt gewild of juist ervaring opdoen aan het begin van je carrière. Er zou geen reden moeten zijn die je in de weg staat. Dus, in plaats van dat we ons gaan focussen op wat niet goed gaat, laten we kijken wat we wel kunnen doen. Ilco gaf ons advies hierover.

job search

WeR1: Op dit moment ondervinden mensen die op zoek zijn naar een baan veel onzekerheid: nemen bedrijven mensen aan? Zullen de banen in mijn branche straks beschikbaar zijn? Wanneer kan ik starten? Wij als uitzendbureau zijn benieuwd of er advies is waarvan u denkt dat we dit met hen kunnen delen? Wat zou hen helpen de crisis te doorstaan en het zoeken naar een baan niet op te geven?

Ilco: “Het is zoals alle negatieve dingen in het leven. Meestal kun je zelf een slechte situatie niet veranderen. Aan de andere kant, het enige waar je invloed op hebt is hoe je met de situatie zelf, als person, omgaat. Laat je je er niet door deprimeren; we kunnen het coronavirus immers niet veranderen. Jij en ik kunnen het vaccin niet uitvinden. Het is uiteraard wel zo dat we voor veel dingen van anderen afhankelijk zijn, maar alsjeblieft, doe wat je kunt doen en…doe iets positiefs. Ik zie twee kansen.

“Een van de redenen waarom je een bepaalde baan krijgt, is niet alleen omdat je over de nodige vaardigheden beschikt. Er is ook een gunfactor. Als je dat soort dingen doet wanneer de samenleving in nood is, zul je zeker opvallen tussen stapels cv’s op de werkgeversbureaus.”

 

Een is je CV, je ervaring en je netwerk te verbeteren door je expertise vrijwillig in te zetten. Er bestaan prachtige initiatieven! Een vriend van mij heeft bijvoorbeeld een website ontwikkeld, waar je allerlei initiatieven kunt vinden die onze samenleving op dit moment nodig heeft. Als je uiteindelijk iets doet wat je hart zegt dat je moet doen en tegelijkertijd je CV daarmee beter wordt dan zul je zien dat het je gaat helpen. Een van de redenen waarom je een bepaalde baan krijgt, is niet alleen omdat je over de nodige vaardigheden beschikt. Er is ook een gunfactor. Als je dat soort dingen doet wanneer de samenleving in nood is, zul je zeker opvallen tussen stapels CV’s op de werkgeversbureaus.

the mandela house view from the drone

De andere kans die ik zie is dat er branches zijn die naarstig op zoek zijn naar nieuwe werknemers. Een daarvan bijvoorbeeld is de distributie van voedsel en andere goederen naar huishoudens. Je zou deze kansen kunnen pakken – voor een deel voor het geld maar ook voor de ‘gaten’ in je CV.”

De samenwerking tussen Hart voor de stad en WeR1 Connection is een van zulke kansen die zich voordeden middenin de coronacrisis. Daarom zou je open moeten staan voor alles! Houd nooit op met het creëren van kansen voor jezelf. Deel dat hart, stuur die CV, eet die tart op (alleen als het niet te groot is)!

Je kunt ook deelnemen aan het initiatief Hart voor de stad en je hart hier delen.