nl
nl

De ubuntu filosofie is één van de onderwerpen die wij behandelen in onze blog “BIJ HET MANDELAHUISJE MET ILCO VAN DER LINDE“. Bekijk de andere onderwerpen.

For English version click here.

  • 28 April 2020
  • Leestijd circa 8 minuten

Niet de filosofie die we verdienen, maar de filosofie we nu nodig hebben

Vorige week had ik het genoegen om wat tijd door te brengen met een inspirerende sociaal ondernemer, ‘architect van de toekomst’ en initiatiefnemer van verschillende nationale en internationale campagnes en bewegingen – Ilco van der Linde. Een van deze initiatieven is Hart voor de stad. Onlangs zijn Hart voor de stad en WeR1 Connection partners geworden!

Lees aub voorzichtig volgende zinnen:

Umntu ngumntu ngabantu.”

Munhu munhu nekuda kwevanhu.”

Kali kokha nkanyama, tili awiri ntiwanthu.”

Klinkt het voor jou onbekend? Ook voor mij. Soms begrijpen we dingen niet op het eerste gezicht. En toch zouden we ze een kans moeten geven. Ook al zijn ze soms onbegrijpelijk, we zouden de kracht van de woorden niet moeten onderschatten. In Bantu talen staan deze zinnen symbool voor de ubuntu filosofie.

Hieronder lees je Ilco’s uitleg over waarom we niet naar het ‘normaal doen’ moeten terugkeren als de crisis voorbij is en zijn antwoorden op de vragen:

Wat is ubuntu precies? Hoe oefent Mandelahuis deze filosofie uit? Waarom is het juist nu zo belangrijk om meer bekendheid te creëren over ubuntu?

Leren over saamhorigheid in het Mandelahuisje

The Mandela house view from a drone

WeR1: We hebben het er al over gehad; hoe belangrijk het is om voor elkaar te zorgen, voor de samenleving, voor datgene wat van ons allemaal is. Dit is de basis van de ubuntu filosofie, klopt dat?

Ilco: “Ja, Nelson Mandela was een grote voorstaander van de ubuntu filosofie. Het betekent dat je zelf bestaat vanwege de ander. Tien jaar geleden vroeg de burgermeester van Amsterdam aan iedereen om te bedenken wat er in het huisje van de voormalige havenmeester Sixhaven in Amsterdam Noord kon komen. Uit honderden projecten is mijn project gekozen om Mandelahuis te starten en ruchtbaarheid te geven aan de ubuntu filosofie. Het resultaat is dat we nu in de zon zitten en positieve dingen maken!”

“Ubuntu – samenhorigheid. Je bestaat vanwege die ander.”

WeR1: Het lijkt erop dat Mandelahuis meerdere doelen dient. Het is een plek waar je kunt trouwen, een plek waar je kunt discussiëren, een plek waar een romantische nacht door kunt brengen – er zijn veel verschillende activiteiten.

Ilco: “Ja, maar uiteindelijk heeft het maar één hoofddoel en dat is ubuntu – samenhorigheid. Of je nou samen bent omdat je gaat trouwen, om t leven te vieren, om sociale of kunstzinnige initiatieven te beginnen, of om gewoon te genieten van een lokaal biertje, het komt allemaal uit deze filosofie – dat je bestaat vanwege die ander. Dus, het maakt echt uit wat je doet. Echt waar! Het gaat niet alleen om jezelf – het kan ook belangrijk zijn voor iemand anders.”

nelson-mandela-silhouette

Een handje helpen aan de meest kwetsbaren

WeR1: Tijdens deze crisis, worstelen mensen met verschillende ‘issues’. Sommige mensen die thuis werken hebben problemen met de ‘productiviteit’. Er heerst een gevoel van angst. Een van de grootste zorgen zijn kinderen: ouders maken zich zorgen hoe deze situatie hun mentale gezondheid gaat beïnvloeden. Maar er zijn ook andere zorgen. Is er iets wat jou echt aan het hart gaat en waar je het over wil hebben?

Ilco: “We moeten beseffen dat er in elke crisis een specifieke groep het hardst getroffen wordt en dat is de groep van de meest kwetsbare gezinnen. Bijvoorbeeld, ik ben super dankbaar dat ik een tuin heb. Mensen met kleine huizen, laag inkomen – zij hebben zelden een tuin. Ze hebben vaak niet eens genoeg ruimte binnen. Ook hebben deze gezinnen zelden een goed internet en genoeg laptops. Voor hen is dit echt een klap, zeker voor de kinderen.

“Ik bedoel, dit land, we zijn rijk genoeg. En nog steeds hebben we één miljoen mensen die op of onder de armoedegrens leven. Eén miljoen! Dat is absurd, we zouden dit veel beter moeten verhelpen.”

Je hoort van die droevige verhalen dat de docent de kinderen vraagt om zich online te melden voor de les, maar het internet doet het niet zo goed, ze hebben geen plek om goed te kunnen zitten en er zijn geen laptops. En natuurlijk kunnen we daar wat aan doen. Ik bedoel, dit land, we zijn rijk genoeg. En nog steeds hebben we één miljoen mensen die op of onder de armoedegrens leven. Eén miljoen! Dat is absurd, we zouden dit veel beter moeten verhelpen. Duizenden families hebben eten nodig van voedselbank; en nu de voedselbank dicht is, hebben deze mensen veel moeite om aan een betaalbare maaltijd te komen. Ik wacht echt op iemand om op te staan en de armoede nog feller gaat bestrijden.”

Sommige dingen meer leren waarderen: een speciale dank aan alle zorgmedewerkers

WeR1: We weten dat de zorgmedewerkers een cruciale rol vervullen in onze maatschappij, dat zien vooral nu. We willen allemaal onze dankbaarheid en waardering laten zien, op verschillende manieren. Eén daarvan is het Hart voor de stad initiatief. Naast dit initiatief, heb je nog een speciaal boodschap voor hen?

“De crisis heeft bewezen dat we om onze buren geven, we ontwikkelen heel veel positieve initiatieven en we zullen waarschijnlijk deze cruciale banen meer op waarde gaan schatten.”

Heart on the A'DAM Tower

Ilco: “Mijn boodschap is dat ik heel gelukkig ben dat deze mensen er zijn en dat ze hun werk doen. Ik denk dat we nu pas kunnen zien hoe belangrijk ze zijn. Een half jaar geleden was er een grote demonstratie in Den Haag waarbij zij de regering om een kleine salarisverhoging vroegen. Het antwoord was ‘nee’. Ik denk dat als ze dat nu hadden gedaan de regering wel had ingestemd. De crisis heeft bewezen dat we om onze buren geven, we ontwikkelen heel veel positieve initiatieven en we zullen waarschijnlijk deze cruciale banen meer op waarde gaan schatten. Ik hoop dat we ook nog meer vechten om de armoede te bestrijden.

Een betere versie van onszelf creëren

Ik denk dat als we goed kijken er absoluut genoeg mogelijkheden zijn om te groeien, te veranderen juist nu. En laten we ALSTUBLIEFT niet teruggaan naar ‘normaal’. Mensen zeggen: ik zou zo graag willen dat het weer normaal wordt. Terwijl ‘normaal’ voor veel mensen niet goed was; ik hoop dat we kunnen leren en ‘beter’ terugkomen in plaats van teruggaan naar ‘normaal’.

WeR1: Zoals je zelf zei, het is een goede kans om jezelf nu weer uit te vinden.

Ilco: “Ja. uitvinden hoe we denken, de faciliteiten uitvinden. De regering moet zich bekommeren om de uitdagingen waar bepaalde gezinnen en kinderen voor staan. Omdat we allemaal dezelfde kansen en mogelijkheden verdienen maar zo ver zijn we nog niet.”

“Mensen zeggen: ik zou zo graag willen dat het weer normaal wordt. Terwijl ‘normaal’ voor veel mensen niet goed was; ik hoop dat we kunnen leren en ‘beter’ terugkomen in plaats van teruggaan naar ‘normaal’.”

De samenwerking tussen Hart voor de stad en WeR1 Connection brengt veel positieve en inspirerende aandacht. We hopen echt dat we de kansen die zich nu aandienen gaan grijpen om uit deze crisis als een betere versie van onszelf te komen.

Je kunt ook lid worden van dit initiatief en het sentiment van samenhorigheid verspreiden. Ga naar de website Hart voor de stad en upload je hart!